Sposób przygotowania

Połowę oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić paski obranej papryki, pokrojone w kostkę mięso i posiekaną cebulę. Smażyć do zarumienienia, przyprawić pieprzem i solą, pokropić winem i dusić na małym gazie pod przykryciem ok. 1,5 godz. Odmierzyć 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu, wlać wodę do garnka i zagotować dodając szafran, sól i pieprz. Resztę oliwy wlać do innego garnka i zeszklić ryż. Dolać wodę z szafranem, szybko zagotować i nie mieszając, powoli ogrzewać na małym gazie ok. 20 minut. Boczek i kiełbasę usmażyć na patelni. Groszek podgrzać i ususzyć. W dużym naczyniu wymieszać delikatnie ryż i pozostałe składniki, podawać udekorowane mulami i krewetkami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Super jadło.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !