Sposób przygotowania

Brukselkę umyć, obrać i podgotować na parze al -dente. Brukselkę ostudzić i pokroić na połówki. Bulion podgrzać, dobrze doprawić i trzymać ciepły. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli dodać ryż, zgnieciony czosnek. Smażyć mieszając co jakiś czas, aż ziarna ryżu zaczną trzeszczeć. Dodać wino i mieszać aż zostanie wchłonięte. Dodać pół szklanki ciepłego bulionu i mieszać.
Kiedy ryż będzie prawie suchy dodać brukselkę i podlać bulionem. Potrawę mieszając podlewać ciepłym bulionem aby ryż był miękki. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Potrawę można wymieszać ze startym parmezanem.

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    baaardzo smaczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewka1978

    Super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    znakomite
  • 3
    original
    Opublikowano

    smile

    slicznie wygladają ;)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    Podoba mi się ten przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !