Sposób przygotowania

W garnku o grubym dnie, rozgrzać oliwę do temperatury dymienia i usmażyć na niej pokrojoną w kostkę słoninę. Kiedy zezłoci się, włożyć kurczaka podzielonego na 6 części ( wiem, że później będzie \"nieuczciwie\" przy przydzielaniu konsumentom). Przyrumienić dookoła, wyjąć i odsączyć. Do oliwy włożyć mięso krabów, przesmażyć, również wyjąć i odsączyć. Teraz wrzucić pomidory oczywiście bez skóry i pestek gromady oraz czosnek posiekany metodą tradycyjną tj ostrym nożem. Dusić przykryte, aż masa przypominać będzie pure\'e. Dodać wtedy ptaka mięso i dusić w sosie przez 5 minut. Dodać skorupiaki i dalej dusić, posypując pod koniec mielona papryką. Mieszać i dosypać ryż. Zalać ciepłą wodą (ponad litr) i zagotować. Jeszcze raz pomieszać i gotować, aż ryż wchłonie wodę, ale nie rozgotuje się ( ok. 20 min.). Przed podaniem dodać pokrojoną w paski paprykę.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Łał, jaka nazwa dania ?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !