Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 0,5 szk
masło roślinne 4 łyżki
jaja 2 szt
śmietana 0,5 szklanki
amoniak 2 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki

Do stopionego tłuszczu dodać cukier. Jaja ucierać w misce, dodając śmietanę i mieszając aż powstanie gładka masa. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem i zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować na ok. 4 mm. Foremką lub szklanką wycinać ciastka i posypywać je cukrem. Docisnąć cukier wałkiem. Przełożyć na blachę. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. nie powinny się mocno zrumienić, bo będę niesmaczne. W słoiku lub metalowym pudełku ciastka można przechowywać około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak