Sposób przygotowania

Rozdrobnione drożdże mieszamy z łyżką mleka łyżeczką cukru i łyżeczką mąki i zostawiamy taki rozczyn do wyrośnięcia.Resztę mleka gotujemy mieszamy z przyprawami i masłem i ucieramy na krem,następnie dodajemy mąkę i rozczyn i wyrabiamy ciasto i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.Jabłka obieramy kroimy na ósemki usuwamy gniazda nasienne i zalewamy zagotowanym winem wymieszanym z cukrem i szklimy na małym ogniu.Ciasto przekładamy na posypany mąką stol formujemy wałek i kroimy na 24 kawałki,każdy obkładamy dwoma kawałkami jabłka.Sok gotujemy z galaretką i smarujemy ciasto oraz jabłka.Drożdżówki przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i odstawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !