Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieróg z pstrągiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pstrąg filety 2 szt
cebula 1 szt
szczypiorek usiekany 1 łyzka
wino białe 150 ml
oilwa 5 łyżek
mąka 30 dkg
jaja 5 szt
sola filety mrożone 50 dkg
smalec 10 dkg
koperek 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
skórka cytrynowa 1 szt
śmietana 3 łyżki
masło 5 dkg
mleko 1 łyzka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pieróg z pstrągiem

1. DZIEŃ WCZEŚNIEJ:
Oczyszczone filety pstrąga, plasterki cebuli i szczypior zalać winem z oliwą i wstawić do lodówki na noc.
Do mąki wbić 1,5 jajka, dodać łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Drewnianą łyżką wymieszać, dodać smalec i zagnieść twarde ciasto. Uformować kulę i na noc do lodówki.
2. DZIEŃ \"TERAŹNIEJSZY\":
Rozmrożone filety z soli (w temp. pokojowej) odcisnąć z wody i zmielić. Zmielone wymieszać ze stopionym masłem koperkiem, śmietaną, 2 jajkami, otartą skórą z cytryny i bułką tartą, doprawić. Piekarnik nastawiamy na 190 st..
Wyjmujemy ciasto, wyrabiamy jeszcze raz, oddzielamy 2/3 i rozwałkowywujemy :) posypując mąką. Masłem smarujemy blaszkę (wąską, długą jak do keksu) i wykładamy ciastem. Na nim układamy połowę masy ze zmielonej ryby, na niej filety z pstrąga, następnie resztę masy rybnej. Resztę ciasta po rozwałkowaniu przycinamy do rozmiaru blaszki i przykrywamy zlepiając brzegi pieroga za pomocą pozostałego 1/2 jajka. W celu odparowania robimy pare dziurek ( na wierzchu). Końcówki ciasta używamy do dekoracji. Pieczemy 35 minut i po tym czasie posmarować z wierzchu ciasto jajkiem roztrzepanym z 1/2 łyżki mleka. Zmniejszamy temp. do 150 st. i pieczemy 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy (w blaszce), wyjmujemy z blaszki i wkładamy do lodówki owinięty pieróg w folię. Podajemy krojony jak ciasto w plastrach 1-1,5 cm grubości.
3. Jak już zjesz- patrz punkt1.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata16 08.07.2012 14:57
niezły pomysł z tym pierogiem (:
gusia1000 15.02.2012 21:14
Nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak