Sposób przygotowania

Gotowe ciasto francuskie (najlepiej schłodzone) nadziewamy kawałkami jabłek (można również dodać cynamon do jabłka), gotowym budyniem na którym układamy brzoskwinie, marmoladą lub czymkolwiek co akurat mamy w domu. Ciasto można składać lub kłaść owoce bezpośrednio na wyciętym kawałku. Można zawijać rogaliki lub robić ślimaczki. Alby zrobić ślimaczka należy pas ciasta złożyć w obu stron do środka, później jeszcze raz i jeszcze, i kroić niewielkie paseczki. Płat przed złożeniem można posmarować budyniem lub marmoladą. Gotowe ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st przed ok 10 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !