Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajskie zielone curry

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

trawa cytrynowa 1 szt
papryczka chilli zielona 2 szt
czosnek 5 ząbków
imbir starty 3 cm
kolendra świeża 1 pęczek
kminek 1 ł łyżeczka ziaren
pieprz 1 łyżeczka ziaren
kolendra 1 łyżeczka ziaren
sos rybny 3 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
liście curry 10 szt
mleko kokosowe 1 puszka
olej 2 łyżki
mini kukurydza 1 puszka
kurczak 1 pierś
zielona papryka (świeża) 1 szt
bazylia 1 pęczek
szalotka 3 szt
sok z limonki (do smaku)
skórka z limonki (starta)

Przepis i sposób przygotowania na: Tajskie zielone curry

Najpierw robimy paste curry.
W możdzierzu ucieramy suche składniki (ziarna+trawa cytrynowa) potem dodajemy zioła i składniki mokre.
Całość musi mieć konsystencje gęstej pasty.
W woku rozgrzewamy zwykły olej (nie oliwe bo ma zbyt intensywny aromat) wrzucamy paste. Smażymy ok 2-3min.
Zalewamy mlekiem kokosowym.
Wrzucamy warzywa w kolejności długości gotowania (zależy od uznania, dobrze wyglądają warzywa zielono-żółte. można dodać np. groszek cukrowy, paprykę, mini kolby kukurydzy itp)
Potem dodajemy kurczaka, owoce morza, rybę czy cokolwiek chcemy.
Na małym ogniu gotujemy do poł zmięknięcia. Mleczko musi trochę odparować i zgęstnięć. Doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz brązowym cukrem. Na wierzch wyciskamy sok z limonki i posypujemy kolendrą. Całość musi mieć słodki smak z lekkim posmakiem limonki. Podajmy z ryżem;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 02.06.2012 09:21
ciekawy pomysł
malcik111 25.01.2012 09:26
wow super!!!
Emilia22 03.01.2012 17:11
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak