Sposób przygotowania

Masło pokrój na małe kawałki . Zagnieć ciasto z mąki , masła , szczypty soli i 4 łyżek wody , odstaw na 30 minut . Żurawiny pokrój i wymieszaj w garnku z przyprawami , cukrem i sokiem pomarańczowym . Gotuj w wysokiej temperaturze , stale mieszając , aż do uzyskania syropu . Przełóż do metalowej miski i zostaw , aż całkowicie ostygnie . Tymianek umyj , osusz i oskub listki . Połowę listków wymieszaj z jajkiem i kozim serem . Przypraw solą i pieprzem . Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na grubość 2-3 mm . Wytnij cztery krążki o średnicy 14 cm . Foremki na tarty wysmaruj masłem ułóż w nich ciasto i lekko dociśnij , następnie wlej syrop żurawinowy i włóż kozi ser . Całośż przykryj ciastem , tak by wystawało poza brzegami formy . Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piecz 20 minut na najniższej półce . Upieczone tarty wyjmij z foremek , połóż na talerzu . Udekoruj tymiankiem .

Komentarze

  • 3
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    musi być smaczna lekko ostro-słodka.. fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Luki

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    kriko

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !