Sposób przygotowania

Jabłka pokroić minimum w ósemki i razem z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego smażyć tak długo, aż z jabłek zrobi się papka. Na koniec smażenia dodać cynamon. Jabłka odstawić do wystygnięcia.

Mąkę oraz proszek do pieczenia razem przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy (1 opakowanie), żółtka, jajko, śmietanę oraz masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (1 - 2/3 i 2 - 1/3 ciasta). Obydwie części wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku.

Większy kawałek ciasta wyjmujemy po godzinie i rozwałkowujemy nadając mu kształt prostokąta po czym wykładamy w posmarowanej tłuszczem formie (najlepiej 25x30). Na rozłożone ciasto wykładamy masę jabłkową.

Budynie gotujemy w mleko wg przepisu (najczęściej na 2 opakowania potrzebny jest 1l mleka). Gorący budyń wylewamy na masę jabłkową.

Następnie wyjmujemy z zamrażalnika mniejszą część ciasta. Najlepiej dla nas, aby było mocno zamrożone, gdyż trzeba je skartować na tarce o dużych oczkach, a ciasto słabo zamrożone bardzo ciężko się tarkuje. Tarkujemy ciasto na gorący budyń. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180C przez 50minut, radzę po 40 minutach przykryć ciasto folią aluminiową, aby płatki się nie przypaliły. Ciasto jest przepyszne.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !