Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z resztą cukru i 2 jajkami oraz z 1 żółtkiem na krem, dodać do niego przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, rodzynki oraz skórkę pomarańczową, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i na podsypana mąką stolnicy rozwałkować na grubość 1 cm, posmarować ciasto pozostałym białkiem, masą makową wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu i posypać płatkami migdałowymi, zwinąć jak roladę. Zwinięte strucle przełożyć do wąskich foremek wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować reszta białka i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40min. Zimne delikatnie wyjąć z foremek i dowolnie ozdobić np. lukrem

Komentarze

  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    super pychotka!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    uwielbiam pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    emeslive

    Lubię makowiec, jednak nigdy nie próbowałem robić go samodzielnie - obawiam się, że zawijanie by mnie przerosło.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    fajna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Inal

    Mniam,pyszności! Wielbię makowiec,a ten wygląda cudnie.:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !