Sposób przygotowania

Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem na puch.
Dodać mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawy do
piernika. Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać
do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać oprószone mąką bakalie (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno
ciasta) i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy z kominkiem
o średnicy 22-24 cm., natłuszczonej i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni,przez 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Polać polewą
czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi,połówkami orzechów
włoskich

BAKALIE np. różne orzechy,płatki migdałowe,rodzynki,śliwka
suszona,kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    hm...mniam mniam...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Urszula5

    coś pysznego
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    nie przepadam za piernikiem, ale na ten bym się skusiła
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    ekstra
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    uwielbiam pierniczki i pierniki:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Polecam na Boże Narodzenie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !