Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt orzechowy z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2szt
cukier 60g
cukier waniliowy torebka
sól szczypta
mąka 60g
proszek do pieczenia 0,5łyżeczki
masło do formy
orzechy laskowe 125g mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt orzechowy z jabłkami

Na wierzch i do przystrojenia: 500g kruchych jabłek, 20 połówek orzechów laskowych, 3 łyżki konfitury pomarańczowej, łyżka likieru morelowego, cukier puder do oprószenia

Zwilżyć dno formy, wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem. Nagrzać piekarnik do 200st. Przygotować masę biszkoptową. Dodać 0,5 łyżeczki wody, wymieszać zmielone orzechy z mąką i proszkiem. Wlać masę do tortownicy i wygładzić z wierzchu. Poćwiartować, obrać i ponacinać jabłka. Ułożyć na powierzchni masy biszkoptowej. Powkładać w wolne przestrzenie przepołowione orzechy. Upiec ciasto. Przetrzeć konfiturę przez sitko, zmieszać z likierem, podgrzać i pokryć gorące, świeżo upieczone ciasto. Oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak