Sposób przygotowania

10 dkg margaryny Kasia

4 dag świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 szklanka mleka

10 dag mąki

1/2 szklanki cukru

1 żółtko

1 jajko

40 dag mąki

cukier puder do posypania

gotowa masa makowa - 900 g

margaryna i bułka tarta do formy

Drożdże rozmącamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 10 dag mąki. Dokładnie roztrzepujemy widelcem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do miski wsypujemy 40 dag mąki. Margarynę Kasie roztapiamy. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży. Jajko i żółtko wcześniej zmiksowane z cukrem także dodajemy do mąki. Mieszamy energicznie. Na koniec dodajemy przestudzoną Kasię. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od ręki i miski. Odstawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę by trochę urosło. Między czasie szykujemy formę z kominkiem. Smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Gdy ciasto urośnie wykładamy na stolnice i wałkujemy na długi prostokąt. Gotową masę makową wykładamy na ciasto, równo ją rozkładając na całej powierzchni. Zwijamy całość w rulon. Przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Pycha! :)
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    warto zrobić
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    drożdżowe ciacho to ja lubię:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo ładnie wygląda Twoje ciasto z makiem.
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    naprawdę smaczne ciasto ...zresztą mam słabość do drożdzowych
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pyszności...
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    przepadam za ciastami z makiem ,mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !