Sposób przygotowania

Pomarańcze bardzo dokładnie umyć, obrać i podzielić na mniejsze części. Z każdej części ostrożnie usunąć błonki oraz białe części. Pięć żółtek utrzeć razem z trzema łyżkami cukru pudru. Do masy z żółtek i cukru dodać śmietanę i dobrze wymieszać, a w następnej kolejności dodać również cztery łyżeczki likieru pomarańczowego. Do naczynia żaroodpornego wlać przygotowaną masę pomarańczową oraz poukładać obrane z błonek części pomarańczy. Całość wsadzić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec przez około 5-7 minut. Gotowy deser wyjąć z piekarnika i przyozdobić bitą śmietaną oraz posypać z wierzchu według własnego uznania cynamonem. Deser powinno się jeść ciepły. Pomarańcze można również zastąpić innymi owocami..

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !