Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka
mąka pszenna - 3 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
cukier - 2 szklanki,
kakao naturalne - 0,5 szklanki,
olej - 0,75 szklanki,
gorąca, woda - 2 szklanki,
ocet - 2 łyżki,
kawa rozpuszczalna - łyżka,
cukier wanilinowy - 8g,
sól - łyżeczka,
soda - 2 łyżeczki,
dojrzały banan,
jabłka, winne - dałam 4 nieduże, można dodać więcej,
cukier do posypania jabłek - ok 3 łyżeczki.
papier do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Podobnie jak w przypadku muffinek, będziemy dzielić składniki na suche i mokre. Do jednej, dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukry, kakao, sól i sodę. Do drugiej miski wlewamy rozpuszczoną w przegotowanej, bardzo gorącej wodzie kawę, dodajemy olej i ocet, mieszamy. Składniki mokre, wlewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy (można dodać bakalie). Dodajemy rozgniecionego widelcem banana i mieszamy. Masę przelewamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blachy (40cmx20cm). Na wierch układamy pokrojone jabłka, które posypujemy cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka.