Sposób przygotowania

Śliwki dokładnie umyć, a następnie wykroić dziurkę , aby wyjąć ze środka pestki. Wodę zagotować razem z pół kilograma cukru. Zagotowaną wodą z cukrem zalać umyte śliwki. Zalane śliwki odstawić na cały dzień i noc ( 24 godziny). Po upłynięciu tego czasu, śliwki odcedzić z wody, a następnie zagotować. Orzechy włoskie łuskane pokroić na ćwiartki. Ugotowane śliwki faszerować orzechami ( do każdego orzech włożyć jedną ćwiartkę orzecha, na miejsce, gdzie wcześniej znajdowała się pestka). Faszerowane śliwki ponownie zalać wcześniej odcedzonym syropem. Całość gotować jeszcze przez chwilę razem. Do umytych słoików powsadzać ugotowane śliwki z orzechem w syropie i dobrze zakręcić. Zakręcone słoiki pasteryzować jeszcze przez około 15 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pioge7

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !