Sposób przygotowania

Rozpuścić miód z cukrem, dodać wodę i wszystko zagotować, następnie przestudzić. Jajka ubić i połączyć z przestudzonym miodem, do wymieszanego miodu z jajkami dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao, dokładnie wszystko wyrobić i schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować do 1 cm grubości i wyciąć kształty ciastek, ułożyć je na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem. Piec w temp. 170st około 15 min, po upieczeniu zaraz ostrożnie zdjąć z blaszki i ostudzić na kratce(lubią się przykleić do blachy i ciepłe zdejmuje się lepiej) Zimne posmarować lukrem i ozdobić, można tez część posmarować polewą czekoladową. Pierniczki twardnieją, ale po kilku dniach miękną i są pyszne. Doskonale nadają się do powieszenia na choinkę lub na słodki prezent.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    gottrina

    na święta super
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Przepiękne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Piękne pierniczki
  • 2
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    ale ślicznie wyglądają:) uwielbiam pierniczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !