Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłko 1 kg
mięta 10 dag
cytryna
cukier 60 dag
ocet winny 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop

Jabłka bardzo dokładnie umyć, obrać, wyciąć ze środka gniazdo nasionek, a następnie pokroić na ćwiartki. Pokrojone jabłka zalać 2,5 szklankami wody oraz dodać do tego 15o0 ml octu winnego. Cytrynę bardzo dokładnie umyć, przekroić i wycisnąć z niej sok. Wyciśnięty sok z cytryny dodać do jabłek. Całość dusić pod przykryciem przez około 35- 40 minut. Uduszone jabłka dobrze ostudzić, a następnie przetrzeć przez sito, żeby powstał z tego sok. Do powstałego soku dodać 60 dag cukru i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier bardzo dobrze rozpuści się. Sos powinien otrzymać konsystencję syropu. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować na małym jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje. Listki mięty dokładnie umyć i drobno posiekać, a następnie dodać do syropu i wymieszać. Gotowy syrop przelać do wymytych słoików i zakręcić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 06.03.2012 07:58
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak