Sposób przygotowania

Żółtka jaj należy oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodać po kolei obie mąki( wcześniej przesiane) i proszek do pieczenia. Następnie dodać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelać do tortownicy i piec przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 blaty. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać śmietanę. Dalej ucierać dodając ananasa( wcześniej odsączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę). Część masy odstawić do posmarowania wierzchu i boków tortu. Blaty tortu nasączyć ponczem, każdy z nich posmarować dżemem i przełożyć masą. Brzegi i wierzch tortu posmarować masą. Tort dowolnie udekorować masą, wiśniami, płatkami migdałowymi i ananasem.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Zapowiada się przepyszna uczta!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    super!
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    musi by? pyszny
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    wspaniale się prezentuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !