Sposób przygotowania

Pomarańcze bardzo starannie umyć w gorącej wodzie, aby pozbyć się z nich chemicznych środków konserwujących. Obrać je bardzo cienko, bez albedo /białej skórki/. Obrane skórki zalać zimną wodą i moczyć 2 doby, zmieniając wodę 3-4 razy dziennie. Po 2 dobach moczenia skórki włożyć do rondelka i zalać zimną wodą i gotować 10 min. Wodę odlać, skórki ostudzić i pokroić w drobną kostkę.

Z cukru i wody ugotować syrop, wrzucić do niego skórki i gotować 10 min. na małym ogniu, stale mieszając. Odstawić z ognia i zostawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu zagotować skórki i jeżeli są już mocno nasycone syropem, tzn. są przezroczyste, przełożyć je do słoiczków. Jeśli nie, to zagotować je jeszcze raz i gotować 5-10 min.

Można ją przechowywać do 2 miesięcy w lodówce, jeśli chcemy dłużej, musimy słoiki pasteryzować 15 min.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Też taką robię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    A ja nigdy nie robiłam,muszę wypróbować :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    skórki takiej nie zrobiłam ale słoiczek taki mam:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Monika, polecam. ben-ka, no to początek już masz, teraz wystarczy tylko dorobić resztę.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    fajnie
  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    kiedyś moja mama taka zrobiła - jest bardzo aromatyczna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kasiaw

    ja też sama taką robię
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    kiedyś robiłam ale zaniechałam nie wiem dlaczego....
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    misia53, warto wrócić do starych przepisów.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    nigdy nie moczyłam tak długo, czy taka skórka wymoczona jest lepsza? może powinnam też tak robić? ładne zdjęcie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Moczę tak długo aby pozbyć się tych wszystkich substancji konserwujących, choć i tak nie mam doo końca pewności czy faktycznie się ich pozbywam. Dziękuję caralajna.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    jeszcze nigdy nie robiłam,ale najwyższy czas spróbować,fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    alaaa, spróbuj, bo smak takiej domowej jest o wiele lepszy od tej ze sklepu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    wstd się przyznać ale też zawsze kupuję a tu proszę można samemu zrobić super
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    GRAZYNA myślę, że to żaden wstyd, ja też jak mi się skończy domowa to kupuję, a do Świąt jest jeszcze trochę czasu, więc może uda Ci się zrobić domową.
  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetna ,też mam kilka słoiczków w zapasie:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !