Sposób przygotowania

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml ciepłej wody i odstawiamy na ok. 30 min. do przestygnięcia i następne 45 min. do lodówki do stężenia (powinna być lekko ścięta, nie może być płynna). W międzyczasie z masła, cukru, jajek i mąki wyrabiamy ręcznie lub w mikserze ciasto. Mąkę dodajemy powoli, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie wkładamy je do lodówki na ok 30 min. Potem gotujemy budyń w 800 ml mleka i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce dowolnie wybrane kroimy według uznania. Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy w formie do tart ( ja mam szklaną 26 cm średnicy i niczym jej nie smaruję ani nie wykładam). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy aż się dobrze zarumieni. Następnie wyjmujemy i studzimy. Na zimne ciasto wykładamy budyń, następnie owoce i galaretkę. Całość wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !