Sposób przygotowania

Cebulę i boczek kroję w małą kostkę, czosnek siekam bardzo drobno.W naczyniu mieszam śmietanę i żółtka, doprawiam solą (minimalnie) i pieprzem.

Na patelni podsmażam boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, a sam stanie się chraupiący, szklę cebulę i czosnek.

Makaron ( spaghetti lub tagliatelle) gotuję al dente w osolonej wodzie. Trzymając patelnię na niewielkim ogniu wlewam do boczku masę żółtkową i mieszam (uważnie, by sos się nie zwarzył). Do sosu dodaję makaron, łączę z sosem i podaję na gorąco posypany parmezanem i udekorowany natką pietruszki.

Propozycji przygotowania tego dania jest wiele: na samych żółtkach, z całymi jajkami, sos wlewany do makaronu, bądź makaron polany gotowym sosem. Mój przepis to jeden ze sposobów podania.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Cranberry

    pychota :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Świetny pomysł :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    muszę sam spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !