Sposób przygotowania

1.Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier i żółtka i dalej ubijamy, dodajemy mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. wlewamy olej i ponownie mieszamy. Ciasto wylać do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w temp. 180 przez około 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na pół.
2. Z 2 cytryn zetrzeć skórkę i ze wszystkich owoców wycisnąć sok. Połączyć go z 1 szkl. wody i cukru. Odlać pół szkl, syrop, a resztę podgrzać, dodać margarynę i zagotować. Do odlanego soku dodać jajko i mąkę ziemniaczaną, następnie wlać do gotującego się syropu. Gorącą masę wyłożyć na spód ciasta.
3. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku., przestudzić. Połączyć z ubitą kremówką i wylać na wystudzona masę. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, wierzch posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !