Sposób przygotowania

Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na godzinę. Namoczoną żelatynę odcisnąć, podgrzewać w małym naczyniu i rozpuścić mieszając; wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie zastygła. Ubić białka i śmietankę na sztywną pianę, odstawić w chłodne miejsce. Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią na pienistą masę. I Do masy dolewać po trochu rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając. Gdy konsystencja masy dojdzie do gęstości śmietany, wyłożyć pianę i śmietankę i lekko wymieszać. Krem zaraz wy porcjować, przełożyć do szklanej kompotiery lub do kompotierek, ostudzić. Powierzchnię kremu przybrać śmietanką i świeżymi malinami, truskawkami; w zimie - odsączoną konfiturą, skórką pomarańczową

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !