Sposób przygotowania

Jabłka pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka z cukrem, rdzeniem wanilii i sokiem cytrynowym, gotować 10 minut mieszając. Sos waniliowy wymieszać z sokiem jabłkowym, dodać do jabłek, gotować 5 minut na małym ogniu, wystudzić. Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać cukier. Dodać żółtka, całą mąkę i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt umieścić w wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec 20 minut w temp. 200 stopni. Śmietanę ubić z cukrem i odrobiną aromatu rumowego. Biszkopt dwukrotnie przekroić w poprzek. Spód posmarować połową masy jabłkowej i cienką warstwą bitej śmietany. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować resztą jabłek (trochę odłożyć) i porcją śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem. Tort posmarować i udekorować resztą śmietany. Pośrodku umieścić mus jabłkowy, boki zaś posypać krokantem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !