Sposób przygotowania

Drożdże roztarłam z cukrem, dodałam trochę letniego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam pół kilo mąki, sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam jajko, olej , letnia wodę i wymieszałam dokładnie. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około pół godziny).
W międzyczasie podsmażyłam na oliwie pokrojoną na plastry cebulę , dodając w trakcie smażenia pieprz czarny i ziołowy oraz słodką paprykę, dla wydobycia aromatu. Pokroiłam też na plastry szynkę . Starłam ser, pokroiłam na plastry pomidory.
Posmarowałam wyrośnięte ciasto oliwą i położyłam na nim plastry szynki, . Na to rozłożyłam podsmażoną cebulę i pomidory.
Piekłam w 200 C około 20 minut, dopiero potem posypałam żółtym serem, żeby się za bardzo nie spiekł i wsadziłam do pieca jeszcze na 10 minut. Po tym czasie ser się stopił a boki przyrumieniły – pizza była gotowa.

Komentarze

  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Moja ulubiona, na drożdżowym, grubszym cieście.Mogę kawałeczek?
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Proszę, częstuj się :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    mniaamm
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    apetyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeta72

    pyszna :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Najlepsza,bo swojska.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !