Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe racuszki
# 1 i 1/2 szklanki mleka
# szklanka mąki
# 1 jajko
# drożdze w ilości włoskiego orzecha nieduzego
# mała cebulka
# łyżka masła
# sól
# pieprz
Wykonanie:
Grzybki oczyścići wraz z pokrojoną w kostkę cebulką udusić na łyżce masła w rondelku.Mleko podgrzać , drożdze rozetrzeć z łyżką ciepłego mleka i szczyptą cukru ,dodać wraz z mąką i jajkiem do pozostałego mleka i miksować aż ciasto będzie gładkie i lsniące. ( jeśli jest za gęste dodać trochę mleka)na końcu dodać usmazone grzybki , posolić popieprzyć i lżką dokładnie wymieszać . Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscy przykryte . Po tym czasie smażyć zgrabne placuszki na oleju na złoty kolor. Smakują z różnymi sosikami i sałatkami.