Sposób przygotowania

Najpierw gotujemy budyń i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Rabarbar obieramy ze skórki i drobniutko kroimy.Zasypujemy cukrem,kiedy puści sok,przekładamy na sitko i odsączamy.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę.Stopniowo dodajemy jajka i żółtka.Ucierając wsypujemy mąki,sól i proszek do pieczenia.Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem formę. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy połową rabarbaru. Na rabarbar wykładamy przestudzony budyń. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach, 20-25 minut.
Białka ubijamy,ze stopniowo dosypywanym cukrem, na sztywną,lśniącą masę. Wsypujemy do białek odsączony dokładnie rabarbar i delikatnie mieszamy.Tak powstałą masę przekładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika,na tę samą temp. Podajemy po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !