Sposób przygotowania

Kurę dokładnie oczyścić, ew. opalić resztki piór nad ogniem. Dokładnie ją wymyć, włożyć do garnka, wlać zimną wodę - tyle aby przykryć mięso. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny - woda ma tylko lekko pyrkotać po zagotowaniu a my starannie zbieramy szumowiny. Po tym czasie dokładamy oczyszczone warzywa korzeniowe, jedną cebulę surową z wbitymi w nią goździkami, lubczyk i przyprawy oprócz soli i cukru. Ew. dolewamy wody tak aby składniki były tylko lekko przykryte. Gotujemy dalej ok. 1,5-2 godzin - cały czas na malutkim ogniu. W między czasie drugą cebulę przypiekamy na żeliwnej płytce i dokładamy do rosołu. Pod koniec gotowania robimy karmel z cukru - rozpuszczamy go na suchej patelni a gdy zbrązowieje wlewamy ostrożnie do rosołu. Solimy dopiero po ugotowaniu. Ugotowany rosół odstawiamy na 1-2 godziny i dopiero wtedy przecedzamy. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do rosołu. Kulki mięsne: pierś ugotowanej kury mielimy, dodajemy jajko, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki tłuszczu zebranego z powierzchni rosołu i tyle proszku macowego aby z masy dało się uformować dość zwarte kulki. Masę oczywiście doprawić solą i pieprzem. Uformowane, wielkości niedużych orzechów włoskich, kulki ugotować w rosole. Do rosołu można też zagnieść makaron, ale z kulkami jest bardzo pożywny.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Pięknie się prezentuje!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Na taki rosół pojechałbym nawet bardzo daleko:) Wspaniale to zrobiłaś.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ban-ka, zapraszam :-)
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    po prostu super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pięknie wygląda:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    tylko gdzie dorwać takiego wiejskiego ptaka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    świetne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    świetne
  • 0
    img_2616
    Opublikowano

    asiatok

    Niesamowity przepis!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !