Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Golonki z indyka w pomidorach z oliwkami, odc. 14

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(44)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszne, rozpływające się w ustach golonki z indyka w sosie pomidorowym z dwoma rodzajami oliwek. Propozycja na domowy obiad!

Składniki:

Golonki:

golonki indycze 2 sztuki
marchew 2 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
woda zimna 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren

Sos:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
oliwki zielone Smak 10 sztuk
oliwki czarne Smak 10 sztuk
masło klarowane 2 łyżki
wywar drobiowy 1 szklanka
pomidory w puszce 1/2 litra
zielony groszek 1/2 szklanki
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat do smaku
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Do dekoracji:

parmezan 50 gramów
Cebulka smażona Prymat 2 łyżki
bazylia świeża kilka liści

Porada

Ugotowany wywar i włoszczyznę wykorzystajmy w kuchni – np. do zup lub sosów, jak w naszym przepisie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Golonki z indyka w pomidorach z oliwkami, odc. 14

Golonki:

1.      Do dużego garnka wrzucamy golonki i włoszczyznę w całości oraz przekrojoną na pół cebulę. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zalewamy wodą, by przykryła warzywa. Wywar gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, od 1,5 do 2 godzin, w zależności od wielkości golonek.

 Sos:

1. Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy, cebulę kroimy w grubszą kostkę. Cukinię ze skórką przekrajamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry. Siekamy oliwki.

2. W dużym rondlu rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy czosnek, cebulę, cukinię i całość mieszamy. Po kilku minutach dolewamy wywar z golonek, ponownie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati i łączymy z resztą składników. Wrzucamy oliwki i mieszamy całość. Powstały sos doprawiamy ziołami kuchni włoskiej, wrzucamy zielony groszek.

3. Sprawdzamy, czy golonki są miękkie. Jeśli tak, przekładamy je do gotującego się sosu. Mięso polewamy sosem. Na koniec doprawiamy do smaku solą himalajską i świeżo mielonym czarnym pieprzem, mieszamy całość i gotujemy jeszcze chwilę. 

Sposób podania:

Parmezan trzemy na tarce. Do głębokiej miski przekładamy sos i golonkę oraz marchewkę z rosołu. Sos posypujemy parmezanem i smażoną cebulką. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak