Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Golonki z indyka w pomidorach z oliwkami, odc. 14
Golonki:
1. Do dużego garnka wrzucamy golonki i włoszczyznę w całości oraz przekrojoną na pół cebulę. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zalewamy wodą, by przykryła warzywa. Wywar gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, od 1,5 do 2 godzin, w zależności od wielkości golonek.
Sos:
1. Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy, cebulę kroimy w grubszą kostkę. Cukinię ze skórką przekrajamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry. Siekamy oliwki.
2. W dużym rondlu rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy czosnek, cebulę, cukinię i całość mieszamy. Po kilku minutach dolewamy wywar z golonek, ponownie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati i łączymy z resztą składników. Wrzucamy oliwki i mieszamy całość. Powstały sos doprawiamy ziołami kuchni włoskiej, wrzucamy zielony groszek.
3. Sprawdzamy, czy golonki są miękkie. Jeśli tak, przekładamy je do gotującego się sosu. Mięso polewamy sosem. Na koniec doprawiamy do smaku solą himalajską i świeżo mielonym czarnym pieprzem, mieszamy całość i gotujemy jeszcze chwilę.
Sposób podania:
Parmezan trzemy na tarce. Do głębokiej miski przekładamy sos i golonkę oraz marchewkę z rosołu. Sos posypujemy parmezanem i smażoną cebulką. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.