Sposób przygotowania

Najlepszy galat to taki, którego część galaretkowa jest bardzo dobrze doprawiona. Proporcje na ok. 3 litry wody w momencie gotowania.

Kurczaka umyć, można pokroić lub wrzucić do garnka z gorącą wodą w całości. Dodać pieprz czarny i ziele angielskie, liść laurowy, imbir i kostkę rosołową (ja używam drobiowo-wołowej), sól. Następnie wrzucić obraną marchew, pietruszkę i seler i suszone warzywa, cebulę i pokrojony czosnek. Wszytko razem gotować ok. półtorej godziny na bardzo małym ogniu, zdejmując od czasu do czasu szumowiny. Ja po godzinie gotowania wyjmuję warzywa i następnie w rosole jeszcze gotuje przez pół godziny mięso. Wyłączyć ogień, trochę ostudzić, wyjąć mięso, rosół przecedzić. Mięso gdy ostygnie pokroić w małe kawałki - najlepiej takie mięso potem wymieszać i powrzucać do małych salaterek wcześniej udekorowanych pokrojoną marchwią i groszkiem jeśli ktoś lubi. Rosół (ok. 2 litrów, mi zostaje niecały litr który wykorzystuje do czegoś innego) podgrzewam, ewentualnie dosalam i do odstawionego z ognia wsypuję powoli żelatynę ciągle mieszając. Zalewam wywarem podzielone mięso, studzę i wstawiam do lodówki.

Galat dobrze lepiej smakuje, gdy weźmie się mniejszego kurczaka i wrzuci do tego 1 udko z indyka lub 2 skrzydełka - jest bardziej tłusty.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dzisiaj robiłam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    janek64

    Smaczne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !