Sposób przygotowania

Zagnieść mąkę z solą, masłem i jajkiem. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Pora pokroić w półplasterki , opłukac i odsączyć .Szparagi gotować 5 minut, włożyć do miski z zimną wodą, wyjąć i osuszyć.Odciąć i odłożyć główki szparagów, ałodygi pokroić w plasterki. Pory posolić i udusić na maśle. Dodać łodygi szparagów, przyprawić pieprzem, wymieszać i zdjąć z ognia. Formę na tartę wyścielić pergaminem, wyłożyć ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Zrobić polewę: wymieszać śmietanę z 2 jajkamii estragonem, przyprawić solą i pieprzem. Ostatnie jajko wymieszac trzepaczką z 2 łyżeczkami wody, posmarowac ciasto. Na cieście rozłożyć nadzienie i pokryć polewą. Piec w temp. 190 stopni, aż powierzchnia ciastaz acznie się ścinać ( 20 minut ). Wtedy rozłożyć na niej główki szparagów i piec jeszcze ok. 30 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tyska

    super
  • 0
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Tyszak

    ciekawe i smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !