Sposób przygotowania

Drożdże + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki + ¼ szklanka mleka- w dzieży (misce) zrobić rozczyn, odstawić na 10- 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tego rozczynu + 2 jajka + ½ szklanki cukru + 1 szklanka mleka- rozmieszać + 4 szklanki mąki + rozgrzany tłuszcz + bakalie. Porządnie wymieszać łyżką, posypać cukrem waniliowym. Zamknąć dzieżę. Wstawić do miski z gorącą wodą (do 70 st. C). Odczekać aż przykrywa się otworzy (ok. 10- 15 minut). Przemieszać ciasto łyżką, ponownie zamknąć przykrywę i znów wstawić do miski z ciepłą wodą (5- 10 minut). Gdy otworzy się dzieża, wyłożyć ciasto na wysmarowaną blachę (dużą), odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (35- 40 minut).

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !