Sposób przygotowania

Rozpuścić masło, przestudzić. Połączyć wszystkie składniki ciasta wyrobić ręką lub robotem, dodać tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i formować z niego nieduże rybki (można też ślimaczki lub inne figurki), układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze, nie za blisko siebie. Nożyczkami z czubkiem ponacinać powierzchnię rybek, by utworzyły się łuski, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C, wstawić blachę i piec około 25 min, wystawić, ostudzić. Na miejscu oka położyć kropelkę lukru, włożyć rodzynkę.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !