Sposób przygotowania

Na samym początku marchewkę umyć, obrać i pokroić ,np. w talarki. Do garnka włożyć marchew, wlać trochę wody i gotować pod przykryciem , aż będzię miękka. Ostudzić i zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Do drugiego garnka wlać 2 szkl wody i zagotować ją wraz z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać zmiksowaną marchewkę+ sok z cytryn. Przygotowaną masę smażyć przez około 1 godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Przygotowaną konfiturę(gorącą) wlać do wyparzonych słoików. Postawić do góry dnem,aż do wystygnięcia.

Powyższa konfitura ma niesamowity pomarańczowy kolor, a w smaku wogóle nie przypomina marchewki :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    nigdy nie robiłam takiej konfitury :-) ciekawy pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !