Sposób przygotowania

Pomarańcze i cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę a obrane owoce pokroić, usunąć pestki. Skórkę i pokrojone owoce wrzucić do słoja, dodać laskę wnilii, cynamon i goździki. Zalać spirytusem wymieszanym z 400ml wody. Dokładnie zamknąć, zostawić w ciepłym miejscu na 3tyg. Zlać nalewkę. Owoce przecisnąć przez płótno, sok z owoców połączyć z nalewką, przefiltrować. Zagotować gęsty syrop z cukru i reszty wody, odszumować, zdjąć z ognia. Do gorącego delikatnie wlewać nalewkę, stale mieszając. Schłodzić w zimnej wodzie rozlać do butelek, zakrecić i odstawić na kilka miesięcy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !