Sposób przygotowania

Mleko w proszku przesiewamy do dużej miski. Herbatniki kruszymy na większe kawałki.
Masło, cukier i wodę podgrzewamy razem, aż się zagotuje. Gotujemy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu (lekko zgęstnieje), odstawiamy na kolejne 5 minut żeby przestygło.
Do mleka w proszku wlewamy gorącą jeszcze polewę maślaną i dokładnie mieszamy mikserem następnie dodajemy wanilię, odstawiamy mikser.
Na końcu dodajemy herbatniki i delikatnie mieszamy łyżką, aby ich nie pokruszyć jeszcze bardziej.
Masę waniliową wykładamy do foremki 20 x 20 cm wyłożonej folią spożywczą, delikatnie równamy. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (ładnie się stopi) i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Zdejmujemy folię i kroimy

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !