Sposób przygotowania

Herbatniki pokruszyć, i zmiksować razem z 75gram miękkiego masła, tak aby herbatniki sprawiały wrażenie \"mokrego piasku\". Herbatnikową masę wykładamy na średniej wielkości tortownicę (wcześniej wyłożoną folią spożywczą) za pomocą łyżki i równomiernie ją rozprowadzamy mocno dociskając. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 2-3h.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, aż do uzyskania białej masy, dodajemy startą skórkę z 2 cytryny oraz wyciśnięty sok z 3 cytryn. Całość mieszamy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, ciągle mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, żeby uniknąć grudek. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 łyżki masła. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy cytrynowej. Delikatnie mieszamy składniki, następnie masę cytrynową wylewamy na tortownicę, całość schładzamy w lodówce przez 3h. Podajemy z bitą śmietaną.

SMACZNEGO!

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    mmmmniammmmm zapowiada się pysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !