Przepis i sposób przygotowania na: Królewiec
BISZKOPT:
*4 jaja
*3/4 szklanki cukru kryształu
*1/2 szklanki mąki kartoflanej
*1/2 szklanki mąki pszennej
*1 łyżeczkę proszku
*2 łyżeczki wody
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem i wsypać do białek. Wlać wodę, wymieszać i wyłożyć na brytfankę.Upiec biszkopt.
MASA:
Półtorej szklanki mleka zagotować z margaryną palmą i niepełną szklanką cukru kryształu oraz cukrem waniliowym. W połowie szklanki mleka wymieszać łyżkę mąki kartoflanej i łyżkę mąki pszennej. Dodać do gotującego się mleka, zagotować (ciągle mieszając).
Gorącą masą przekładać placki: ciasto kruche, masa, biszkopt, masa, ciasto kruche.Polać polewą i ozdobić.
Smacznego!