Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na aldente. Brokuł (mały albo pół dużego) wrzucamy do gorącej wody i gotujemy ok. 5 minut i go odcedzamy. Gdy przestygnie, obkrawamy go do małych różyczek. W czasie gotowania makaronu przygotować sos: śmietanę z jogurtem greckim należy wymieszać, dodać czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę i dodać do tego sosu ok pół opakowania sosu serowego z paczki, dobrze wymieszać.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać olej i go rozprowadzić. Warstwami układać: makaron - brokuły - żółty ser (starty lub pokrojony w plasterki) - połowa sosu śmietanowo-serowego- zioła (bazylia, tymianek, zioła prowansalskie - wg uznania) - makaron - brokuł - żółty ser - pozostały sos. Całość zapiekać ok. 15-20 minut w temp. 150 stopni w piekarniku. Gdyby się mocno przypalało - przykryć folią albo przykrywką do naczynia.
Przepis można urozmaicić o pokrojoną w kostkę i przesmażoną z cebulką pierś z kurczaka oraz o pestki słonecznika.
Przepis na wielkość naczynia ok 1,5l

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    super
  • -1
    original
    Opublikowano

    banditka

    super :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariola21

    Napewno wypróbuje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariola21

    Napewno wypróbuje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    haniaa

    proponuję jednak nie dawać jogurtu - lubi się ścinać, więc lepiej jest dać więcej żółtego sera, najlepiej ementalera :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    robię podobną,smaczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !