Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety serowo -jajeczne
8 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
5 łyżek startego sera żółtego
100g sera Valbon Camembert oryginalny
8 łyżek bułki tartej
pieprz, sól do smaku
3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
bułka tarta do panierowania i olej do smażenia
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich 2 jajka surowe, natkę pietruszki, starty na drobnych oczkach ser i bułkę tartą i doprawiamy wszystko do smaku. Dokładanie łączymy ze sobą. Kształtujemy z porcji płaskie koła o średnicy 8 cm. Ser kroimy w 1 cm kwadraciki o boku 2 cm. Kładziemy go na masę serowo - jajeczną i kształtujemy w kształt kwadratu, nie musi być idealny, ale kwadraciki ładniej się prezentują. Obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Możemy podawać z surówką lub zjeść ze świeżym chlebkiem jak to zrobił mój 6 letni syn.