Sposób przygotowania

Kalarepki oczyścić (kilka młodych zielonych listków odłożyć do dekoracji gotowej potrawy), a następnie obrać, dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na nieduże różyczki. Zagotować pó) szklanki wody, osolić, wrzucić kalarepkę i brokuły. Dusić około pięciu minut. Osączyć, wywar pozostawić. Przygotować sos serowy: tłuszcz mocno rozgrzać w rondlu, zasma-żyć na nim mąkę. Zalać wywarem z warzyw, zagotować. Wrzucić pokrojony ser pleśniowy, ciągle mieszając stopić. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Warzywa ułożyć warstwami w płaskiej, żaroodpornej formie. Polać sosem, posypać orzeszkami pinii. Potrawę wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 40 minut w temperaturze 17S°C. Gotową zapiekankę wyjąć, udekorować listkami kalarepki. Można podawać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa: fryka-delek, steków, kotletów.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    trzeba będzie spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !