Sposób przygotowania

Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy 15 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie kroimy na 5 równych prostokątów.
Krem: 3 tabliczki czekolady łamiemy. Następnie jedną szklankę śmietany doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną czekoladę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż powstanie gładki krem.
Krem jasny: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy do przestygnięcia. Drugą szklankę śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do śmietanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
Przełożenie ciasta: prostokąty ciasta przekładamy kolejno kremem czekoladowym, masłem orzechowym, masą kajmakową oraz kremem jasnym, śmietanowym. Wszystkie warstwy lekko dociskamy do siebie i wyrównujemy brzegi ciasta.
Polewa: ostatnią szklankę śmietany zagotowujemy z dwoma tabliczkami czekolady. Powstałą polewą smarujemy wierzch i boki ciasta.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    wygląda smakowicie
  • 0
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    Świetne ciasto:)
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    ciasto wygląda znakomicie ale nie moge sobie uzmyslowić jak potnę równo na 5 kwadratów równych...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !