Sposób przygotowania

Należy usunąć kuper i nadmiar tłuszczu z kurczaka, aby rosół nie był mętny. Gotować kurczaka na średnim ogniu w 2,5 l wody. Po 30 minutach dodać warzywa i gotować kolejne 20 minut. Dodać przyprawy razem z warzywami. Na koniec wyjąć zbędne warzywa i kurczaka i wsypać zieloną pietruszkę. Suszoną dodajemy razem z innymi warzywami.

Kluski (2 osoby):
0,5 szklanki mąki i 2 jaja wymieszać z odpowiednią ilością wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji budyniu.

Zagotować 1,5 litra wody i wlewać powoli ciasto. Jeśli zamiast klusek uzyskamy rozpadające się \"chmurki\" należy zagęścić ciasto mąką.

Kluski zostawić w wodzie na 1 minutę, po czym przecedzić ii polać wodą.

Smacznego!

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    króciutko gotujesz ten cienki rosołek...
  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Możesz podać mi źródło na podstawie którego twierdzisz,że tłuszcz a nie za szybkie gotowanie powoduje mętnienie rosołu? I gwarantuję Ci,że kuper ma w tym najmniejszy udział.
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    dobrze doprawiony rosół to i cienki smakuje a 50 minut na takie mięsko to aż za wiele . Kuper też wycinam i piesek mój zajada i jemu nie przeszkadza gruczoł łojowy. Też gotuję takie rosołki , bo nie zawsze stać mnie na \"wypasiony\" . Skąd u Was tyle złośliwości...?
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    M-W

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    smaczny i ja też kuper wycinam, bardzo chętnie go zjada mój kotek
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    taki rosołek mogę zjeść
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    smaczny ten rosołek; po za tym ja też nie lubię tłustego rosołu:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !