Sposób przygotowania

1/5 szklankę mleka wlewamy do małego garnka, dodajemy margarynę i rozpuszczamy wraz z mlekiem na małym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Całość mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Masę przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dodajemy odciśnięty twaróg i zagniatamy do momentu, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy kwadraty o boku 8 cm lub wedle uznania. Na każdym kwadracie z ciasta układamy kawałeczek jabłka, składamy kwadracik na pół i zlepiamy, smarując brzegi roztrzepanym jajkiem. Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce i smarujemy resztą jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15-20 minut. Po upieczeniu bułeczki studzimy. Następnie cukier puder ucieramy z odrobiną mleka tak, aby powstał gęsty lukier. Przygotowanym lukrem smarujemy bułeczki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !