Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z otrębami i solą (jeżeli chcemy słodki spód dodajemy cukier a jeżeli chodzi nam o wytrawna tartę pomijamy ten skłądnik), dodajemy schłodzone posiekane masło, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Natłuszczoną formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.Studzimy.

Masę karmelową (można samemu ugotować słodzone mleko skondensowane-ja z braku czasu poszłam na łatwiznę i kupiłam gotową masę) przekładamy do rondelka i podgrzewamy by stała się płynna dodajemy pokruszone orzechy a następnie wylewamy na gotowy spód. Odstawiamy do wystygnięcia

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    madzialena19

    dobry przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    ładnie wygląda :-) jest to bardzo słodkie?
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    w sumie to nie tak bardzo jak wygląda, bo ten kruchy spód nie jest prawie w ogóle słodki, więc w połączeniu jest ok
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata73

    super przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !