Sposób przygotowania

Rozmieszać w kubku drożdże z cukrem do rozpuszczenia.Wsypać mąkę do miski , dodać olej, wodę i i rozpuszczone drożdże,oraz sol. ciasto wyrobić mikserem z łopatkami do ciasta drożdżowego na początku powoli , później szybciej do czasu gdy ciasto nie stanie się gładkie i przestanie się przylepiać do brzegów. Przykryć miskę z ciastem ścierką i wstawić na noc do lodówki. od razu po wstaniu z łóżka wygnieść ciasto i formować małe bułeczki lub dwie długie bułki. położyć na blaszce , bułki posmarować olejem i posypać ulubionym dodatkiem makiem, kminkiem itp.po 20 min wstawić do piekarnika , piec ok 20-23 minut w zależności od wielkości . piec w piekarniku nastawionym na 220 *C

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !