Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem, łyżką mąki i zastawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do żółtek dodać sól, olejek, dobrze wymieszać z resztą cukru i wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto pod koniec wyrabiania dodać stopione masło i wyrabiać tak długo, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto zostawić do wyrośnięcia, wyłożyć do foremek do 1/3 wysokości, odstawić, kiedy ciasto wypełni foremkę wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor w tem 190 C przez około 40 min. Ostudzone babki polać lukrem, przepis jest na jedną dużą lub 2 mniejsze

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ładna babka, ale zdjęcie jest z książki albo gazety - widać nawet odblask lampy....
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    rewelacyjny wypiek
  • 0
    original
    Opublikowano

    iza15

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    prezentuje się super i pewnie jest smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    prezentuje się super i pewnie jest smaczna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    super wygląda jak z obrazka:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    na pewno smaczna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    pyszna babka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    fajna :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !