Sposób przygotowania

Mleko wlej do garnka i zagotuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Startą marchewkę wraz z cynamonem dodaj do naczynia z mlekiem i gotuj chwilę na wolnym ogniu. W trakcie gotowania mieszaj masę z marchwi, aby się nie przypaliła.
Gdy mleko wyparuje i pozostanie go jedynie ćwierć z poprzedniej ilości, dodaj drobno zmielone ziarna kolendry, szafran rozmieszany w łyżce gorącej wody i opłukane rodzynki.
Mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż mleko całkowicie wyparuje. Dodaj masło i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Pod koniec dodaj miód, cukier i mieszając, gotuj ok. 10 min.
Zanim zapieczesz (15 min), posmaruj masę białkiem. Chałwę podawaj ciepłą, udekorowaną kleksem bitej śmietany, kandyzowanymi wisienkami i kawałkami migdałów.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zielonamorelka

    ooo fane przemycenie warzywa do diety:D ciekawa forma dla niejadków;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    mala2021

    ciekawy sposób na warzywka :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    mniam!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    mniam!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !